Головна | Реєстрація | Вхід | RSS Вітаю Вас Гість

КАТЕГОРІЇ

ВІДЕОМАНДРІВКИ [2]
МУЗИКА [0]
НОВИНИ [8]

Просимо

Наша молодь

Надсяння

Головна » 2015 » Березень » 02

У заповненій залі Львівського державного палацу естетичного виховання учнівської молоді, що на площі Петрушевича, на чергову зустріч зібрались члени Львівського товариства «Надсяння» та запрошені поважні гості.

На обговорення було винесено два питання:

  1. Про участь членів товариства «Надсяння» у відзначенні 200-річчя від дня народження о. Михайла Вербицького та, зокрема, у спорудженні у м. Львові пам’ятника о. Михайлові Верби цькому.

  2. Презентація двотомника ректора УКУ о. д-ра Богдана Праха «Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини».

Ім’я видатного українця, композитора, творця величної мелодії українського «Славня» о. Михайла Вербицького дороге і близьке уродженцям Надсяння. Адже він народився в селі Явірник Руський на Перемищині, у прадавньому княжому Перемишлі здобув музичну освіту, будучи парохом у селі Млини у Надсянні, створив там мелодію Гімну України. У Млинах, де він помер, є його могила-пантеон.

Надсянці братимуть участь у спільних з українцями Польщі ювілейних урочистостях 28 лютого ц.р. в Явірнику Руському та 4 березня у Млинах у ювілейний день – 200-річчя від дня народження о. Михайла Вербицького.

П’ять років тому, у цій же самій вщерть заповненій залі, присутні аплодисментами схвалили ініціативу товариства «Надсяння» про спорудження за доброчинні пожертви пам’ятника о. М.Вербицькому у Львові. У нашому місті молодий М.Вербицький прожив 13 років, тут він закінчив гімназію, навчався у духовній семінарії.

Непередбачувана збройна агресія путінської Росії на південному сході України ускладнила збір пожертв. Зрозуміло, що сьогодні першочерговими є пожертви українців на підтримку війська, зміцнення оборони України. Однак збір пожертв на спорудження пам’ятника о. М.Вербицькому у Львові, вважають надсянці, також є патріотичним громадянським чином українців. Величні музичні акорди слів клятви «Душу, тіло ми положим за нашу свободу» завжди були, є і будуть нашою непереможною зброєю!

Тож збір доброчинних пожертв на спорудження пам’ятника о. М.Вербицькому у Львові, незважаючи на дуже складну економічну і політичну ситуацію в Україні, триває. Віримо, що до цієї благородної справи долучаться церковні парафії, просвітяни, працівники львівських університетів, підприємці.

Збори надсянців завершились виступом хору «Надсяння» під орудою диригента Володимира Гнідя. Хору «Надсяння» випала честь співати Архієрейську Літургію у колишній церкві в Явірнику Руському – рідному селі о. Михайла Вербицького з нагоди його славного ювілею.

В.С.

Категория: НОВИНИ | Просмотров: 1018 | Добавил: SIAN | Дата: 02.03.2015 | Комментарии (0)

Свіже

Друзі

Ваш курсор на пульсі міста - ''Щоденний Львів'' Українська рейтингова система bigmir)net TOP 100  МЕТА - Украина. 
 Рейтинг сайтов  Товариство Надсяння